Van oudsher komt de eikenprocessierups met name uit Zuid Europese landen. Het leefgebied van de eikenprocessierupsen is de laatste jaren steeds verder naar het noorden van Europa uitgebreid en heeft het ook onze land bereikt. Waar in de jaren ’90 alleen in het zuiden van het land de eikenprocessierups werd waargenomen vormt hij nu ook een plaag in het noorden. Hoewel veel mensen denken dat de klimaatverandering de grootste oorzaak is in de opmars van de eikenprocessierups, draagt dit slechts ten dele toe. De eikenprocessierups is in staat zijn ontwikkeling tegen te houden wanneer de leefomstandigheden niet optimaal genoeg zijn. De klimaatverandering heeft wel gevolgen voor het gebrek aan aanwezige natuurlijke vijanden. Deze komt voort uit het de schaarse biodiversiteit. Hierdoor is de eikenprocessierups in staat zonder natuurlijke vijanden ongestoord uit te breiden en te ontwikkelen.
Waarom de eikenprocessierups bestrijden?
Eikenprocessierupsen vormen zich bijna altijd in grote hoeveelheden in éen boom. Hierdoor is de eikenprocessierups in staat om een eikenboom kaal te vreten. Hoewel dit voor een gezonde eikenboom niet direct schadelijk hoeft te zijn is de eikenprocessierups wel een gevaar voor de volksgezondheid. De eikenprocessierups kent wel honderduizenden brandharen en deze zijn schadelijk voor mens en dier. Bij bedreiging stoot de eikenprocessierups zijn haren af en komen dan in de huid, ogen en luchtwegen binnen. De giftige stoffen die de brandharen meebrengt zorgen voor allergische reacties zoals ernstige jeuk, huiduitslag, zwellingen, rode ogen en irritatie aan de slijmvliezen van mond, neus of ogen. In sommige gevallen zijn de zijn de gevolgen ernstiger, met name voor dieren. Let daarom goed op bij het uitlaten. Het gif van in de brandharen verdwijnt niet zomaar. Daarom zijn lege nesten nog steeds gevaarlijk. Hier kunnen de brandharen in achterblijven en na een paar jaar nog gevolgen hebben voor mens en dier. Om deze redenen is de bestrijding van de eikenprocessierups noodzakelijk.
Wanneer beginnen met eikenprocessierups bestrijding?
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea L.). Deze vlinder leeft enkele dagen van eind juli tot en met augustus. In die tijd zoeken de vrouwtjes na de paring een geschikte eik en leggen ze daar een pakket van eitjes. Daar overwinteren ze met name in de zachte winters en vanaf eind maart, begin april kruipen ze uit hun eitjes. Met name zijn de eikenprocessierupsen in de avond actief en trekken ze uit de spinselnesten op zoek naar voedsel. De eikenprocessierups is éen van de eerste rupsen die actief worden. Door in deze periode met preventieve (biologische) bestrijding te beginnen wordt met alleen de eikenprocessierups getroffen en blijft de verstoring van overige rupsen en fauna beperkt. Met name in gebieden waar overlast hoog is en/of drukbezochte gebieden wordt preventieve bestrijding aangeraden.
Nesten eikenprocessierups verwijderen
In de maanden mei, juni en juli vormen zich grote nesten met processierupsen. Deze brandharen zorgen voor veel overlast. Het verwijderen van deze nesten is dan vaak ook een noodzaak. Curatio Landscaping kan dit voor u uitvoeren. Onze boomverzorgers zullen dan met beschermende kleding en een speciale stofzuiger de boom ingaan via een hoogwerker om de nesten te verwijderen. De rupsen en brandharen die hierbij opgezogen worden, worden in een speciale hiervoor bestemde opvangzak opgesloten en naar een erkende verwerker worden gebracht.
Eikenprocessierupsen laten bestrijden?
Als eigenaar van een eikenboom bent u verantwoordelijk voor de boom. Heeft uw eikenboom last van eikenprocessierupsen? Of wilt u hier meer over weten en over de bestrijding hiervan? Neem dan contact met ons op. Curatio Landscaping is gespecialiseerd in het bestrijden van eikenprocessierupsen en kan je tevens helpen bij de meest moeilijk te bereiken plaatsen.